Spolno nasilje
Kaj je spolno nasilje?
Miti in stereotipi o spolnem nasilju
Zakaj je pomembno, da spregovorimo, če smo bili žrtev spolnega nasilja?
Zakaj je pomembno, da poiščete pomoč, če ste doživeli spolno nasilje?
Ko pomagamo osebi z izkušnjo spolnega nasilja

Kratek opis programa
Program Svetovalnica za žrtve spolnega nasilja nudi celostno pomoč osebi z izkušnjo spolnega nasilja. S svetovalnim delom nudimo prostor, čas in podporo, da oseba, ki je doživela spolno nasilje, spregovori o svoji izkušnji. Na uvodnem svetovanju se svetovalka in uporabnica_ik pogovorita o načinu poteka svetovanj. Svetovalka predstavi delovanje društva, načela pri delu z zaupnimi vsebinami, ter ponudi varen prostor. Svetovanja običajno potekajo enkrat na teden.

Svetovalka pomaga pri zastavljanju ciljev, iskanju načinov, s katerimi bi osebi z izkušnjo spolnega nasilja lahko nudila podporo pri spreminjanju situacije, v kateri živi in si zagotovila lastno varnost. Svetovalka usmerja pozornost uporabnice_ka na opazovanje čustev, potreb in spodbuja spremembe. Uporabnice_iki imajo možnost vključitve v pravno svetovanje, socialno zagovorništvo in spremstvo na institucije v postopkih, ki so povezani z reševanjem problema spolnega nasilja. Mnogo uporabnic in uporabnikov se žal srečuje z minimaliziranjem in omalovaževanjem njihovih izkušenj z nasiljem, zato potrebujejo podporo. Telefonska in elektronska svetovalna pomoč omogočata, da žrtve spolnega nasilja spregovorijo o svoji izkušnji, mnoge dobijo prvič informacije o tem, da za nasilje, ki se jim je zgodilo, niso same krive in jim zanj ni potrebno prevzemati odgovornosti. Pravico imajo, da dobijo učinkovito pomoč, da povečajo svojo varnost in okrevajo.

Program Svetovalnice za žrtve spolnega nasilja izvajamo v prostorih Društva za nenasilno komunikacijo.

Svetovanja so brezplačna. Vsi podatki o uporabnicah in uporabnikih so zaupni. Uporabnice in uporabniki lahko ostanejo anonimni.

Za svetovanja se lahko dogovorite po telefonu ali elektronski pošti.