IZJAVE PROSTOVOLJK

»V začetku pravzaprav sploh nisem vedela, da bo to druženje z otroki, sploh nisem vedela, kaj bo delo prostovoljcev. Pritegnilo me je samo usposabljanje. Se marsičesa naučiti, v prvi vrsti predvsem zase, šele potem za druženje z otrokom, česar sem se tudi precej bala in nisem bila prepričana, da bom znala in zmogla.«  Vladka (31)

»S punco, s katero se družim, sem se dobro ujela, med druženjem z njo aktivno opazujem njeno in svoje vedenje, najino interakcijo, in pri tem se ogromno naučim o otrokovih reakcijah, potrebah in željah in svojih odzivih nanje.« Natalija (23)

»Ko za nekaj ne dobiš plačila, tudi ničesar ne pričakuješ in takrat tudi veliko več dobiš.«  Mirjana (45)
»Sem socialna delavka po duši. In to v najboljšem pomenu besede. Moj smisel življenja je biti, ne imeti.« Mirjana (45)

»Znanje, ki ga pridobivam na usposabljanju, mi nudi tudi možnost kritičnega opazovanja in razmišljanja o medijskem poročanju o nasilju.« Vladka (31)

»Lahko rečem, da mi je s fantkom, s katerim se družim, uspelo zgraditi okvir za dober odnos. Gradnja je bila zelo počasna, ampak nekaj je bilo narejenega. Predvsem se trudim držati preprostih vodil, kot recimo tega, da nisem rešiteljica. Pomembno je, da ga pozorno poslušam in opazujem, kaj se dogaja med nama. Skušam biti pozorna in pozitivna odrasla oseba. Najti prave misli, ki bi mu pomagale naprej.« Tina (28)

»In če se jaz kot prostovoljka tega zavedam, torej da tudi jaz v bistvu zadovoljujem svoje potrebe, potem lažje jemljem človeka, ki mu pomagam, kot sebi enakovrednega, saj vem, da mi tudi on nekaj daje. To je dosti bolj zdrav odnos, pristop in razumevanje medčloveških odnosov. Ni kariratitvni odnos, v katerem bi sebe doživljala kot plemenitega človeka, ki pomaga "ubogim revežem", ampak pomagam, ker to rada počnem, ker sem rada z ljudmi in ker hkrati čutim neko družbeno odgovornost, da pomagam, če le lahko.« Božena (32)