Orodje za dostopnost

Podpora bližnjih je za osebo, ki je doživela nasilje, ključna. Zelo lahko pripomoremo k temu, da bo življenje žrtve kljub bolečim izkušnjam kvalitetno in varno.

Poskrbimo zase, da bomo lažje v oporo žrtvi.

Ne smemo pozabiti, da je pomembno poskrbeti tudi zase. Če se je nekomu, ki ga imamo radi, zgodilo nekaj tako silovitega in nasilnega, se lahko počutimo, da smo tudi sami udeleženi in tako postanemo sekundarne žrtve. Soočiti se moramo s svojimi lastnimi občutki ranljivosti in nemoči, ter z vprašanjem, kako žrtvi ustrezno pomagati.

Tudi sami se lahko soočamo z neprijetnimi čustvi.

Pomembno je, da se zavedamo, da lahko občutimo podobne občutke, kakor žrtev, čeprav nismo bili sami žrtve nasilja. Dogodek nas lahko zmede, užalosti ali zbega. Če je namreč nekdo, ki nam je zelo blizu, ogrožen, se tudi sami počutimo ogrožene. Naš občutek varnosti je okrnjen. Lahko se zgodi, da imamo težave z občutki strahu, jeze in krivde, lahko se počutimo delno odgovorne, da je bila žrtev prizadeta, morda pomislimo: »Ko bi le takrat …«


Intenzivni čustveni odzivi, ki jih imamo na situacijo, so nekaj čisto običajnega in upravičenega. Tudi vi potrebujete čas in podporo pri soočanju s travmo. 

Zagotovimo si varen prostor, kjer lahko občutimo svoja čustva.

Zagotovimo si varen prostor, kjer se lahko soočimo s svojimi čustvi in jih ločimo od tistih, ki jih zaznavamo pri žrtvi. Če bomo svoja čustva in občutke spregledali ali potlačili, lahko žrtvi otežimo okrevanje. Pogosto se namreč dogaja, da ljudje občutijo jezo na povzročitelja in se želijo maščevati, zato začnejo žrtev siliti, da se odloča za ukrepe (npr. da poda ovadbo), na katere še ni pripravljena. Ker je za žrtev nasilja najbolj pomembno, da ponovno vzpostavi občutek nadzora nad svojim življenjem, ji ni v pomoč, če jo silimo v nekaj, na kar ni pripravljena. Če se odločamo namesto nje in ji ne pustimo časa in miru, ki ga potrebuje, ji ne pomagamo. 

Poiščimo osebo, s katero se lahko pogovorimo.

Četudi nimamo težav, opisanih zgoraj, je pomembno, da imamo nekoga, s komer se lahko pogovorimo. Stati ob strani človeku z izkušnjo spolnega nasilja je lahko izčrpavajoče in naporno. Še posebno, če smo tudi sami v preteklosti doživeli nasilje. Bližina nekoga, ki je ravnokar doživel spolno nasilje, lahko prikliče nazaj spomine ali neprijetne občutke, s katerimi smo se morali soočati v preteklosti.

LJUBLJANA

 Vojkova cesta 1, Ljubljana

 01 4344 822

 031 770 120

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR ZA DONACIJE:

SI56 0204 4001 3446 380

Matična št: 1160656

Davčna št: 91885566

STATUS HUMANITARNE ORGANIZACIJE

ENOTA KOPER

 Vojkovo nabrežje 10, Koper

 05 6393 170

 031 546 098

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Društvo za nenasilno komunikacijo. Vse pravice pridržane.