LJUBLJANA
Linhartova cesta 13, Ljubljana
Tel: 01 4344 822, 031 770 120,
051 332 776, 030 423 424
Fax: 059 09 57 66
e-mail: info(at)drustvo-dnk.si

ENOTA KOPER
Vojkovo nabrežje 10, Koper
Tel: 05 6393 170, 031 546 098
Fax: 05 6393 180
e-mail: dnk.koper(at)siol.net

Navodila za brisanje zgodovine iskanja


OPOZORILO: Če vas skrbi, da bi kdo odkril, da ste obiskali našo spletno stran vas prosimo, da preberete spodnja navodila.


Prosimo upoštevajte, da navodila za brisanje zgodovine iskanja niso zagotovilo, da bodo vaše poizvedbe na spletu popolnoma odstranjene. Če želite biti prepričani, da nihče ne bo sledil vaši zgodovini iskanja, je morda najbolj varno, da uporabite računalnik na javnem mestu (knjižnica, šola, univerza, prijateljev/prijateljičin računalnik…).

 

Izognite se tudi temu, da našo spletno stran dodate med »Priljubljene strani« ali »Zaznamke« (»Bookmarks«) . Spletne strani, ki ste jih obiskali so shranjene na vašem računalniku kakor »Začasne internetne datoteke« (»Temporary Internet Files«) in »Piškotki« (»Cookies«).


Kako ugotovim, kateri brskalnik uporabljam?


Če ste seznanjeni s tem, kateri brskalnik uporabljate, lahko sledeča navodila preskočite in nadaljujete z branjem od naslednje točke dalje. Če želite izvedeti, kateri brskalnik uporabljate, pritisnite na »Pomoč« (»Help«) na orodni vrstici na vrhu strani brskalnika. Pojavil se bo seznam opravil, kjer bo zadnja točka »O Internet Explorerju« (»About Internet Explorer«), »O Mozilli Firefox« (»About Mozilla Firefox«) ali kaj podobnega. Navodila so različna glede na tip brskalnika, ki ga uporabljate.


Internet Explorer 7 in 8


Pritisnite na orodno vrstico (»Tools«) in izberite »Možnosti« (»Internet Options«). Na splošni strani pod »Zgodovino iskanja« (»Browser History«) izberite možnost »Izbriši« (»Delete«). Lahko tudi označite vsako vrstico posebej (začasne internetne datoteke, piškotki, zgodovina, datoteke obrazcev in gesel) in izberite »Izbriši« (»Delete«) ali izberite možnost »Izbriši vse« (»Delete all«), ki je na dnu, s čimer boste izbrisali vse naenkrat.


Mozilla Firefox 8


Pritisnite na orodno vrstico (»Tools«) in izberite »Možnosti« (»Options«). Brskalnik Firefox spravlja piškotke, zgodovino in obrazce v snope- z enotnim naslovom »Zgodovina«. Pritisnite na zavihek »Zasebnost« in izberite »Izbriši nedavno zgodovino« (»Clear your recent history«). Izberite obdobje, za katerega želite, da se zgodovina izbriše. Pritisnite na »Podrobnosti« (»Details«) in izberite piškotke, obrazce itd…


Če želite izbrisati uporabljena gesla, pritisnite na zavihek »Varnost« (»Security«), kjer boste videli vsa gesla, ki ste jih uporabili pri brskanju po spletu. Gesla lahko zbrišete. Ne pozabite vedno zavrniti možnosti: »Ali želite shraniti geslo?«, ki vam jo med brskanjem ponuja brskalnik. Tako se boste izognili temu, da bi brskalnik shranjeval vaša gesla.


Brskalnik Firefox  omogoča vpogled v vsa gesla, ki so bila uporabljena na spletu. Do gesel tako lahko dostopa vsak, ki uporablja vaš računalnik. Če uporabljate enako geslo na več področjih, razmislite o tem, da bi gesla spremenili, ter uporabljali v vsakem programu različno geslo. To še posebno velja v primeru, če ste v preteklosti brskalniku dovolili, da vaša gesla shranjuje.


V zavihku »Zasebnost« (»Privacy«) lahko tudi prilagodite nastavitve tako, da brskalnik shranjuje vaše datoteke na način, da drugi ne morejo dostopati do njih.


Safari


Če želite odstraniti zgodovino iskanja, pritisnite na »Zgodovina« (»History«) in izberite možnost »Izbriši zgodovino« (»Clear history«).

Če želite odstraniti piškotke pojdite na »Nastavitve« (»Settings«) -na vaši desni- izberite »Preferences«, zavihek »Zasebnost« (»Privacy«) in pritisnite na »Odstrani vse spletne strani« (»Remove all Website data«) ali pritisnite na »Podrobnosti« (»Details«), ter izberite le tiste spletne strani, ki jih želite izbrisati.


Chrome, Opera in drugi brskalniki


Na tržišču se neprestano pojavljajo novi spletni brskalniki, ki imajo drugačne načine brisanja zgodovine iskanja. Zato je priporočljivo, da preverite, kateri brskalnik uporabljate, ter poiščete navodila, ki bodo ustrezala vašemu brskalniku.

Spodnja navodila so namenjena različnim varnostnim ukrepom pri brskalniku Opera in Google Chromu.


Elektronska pošta (E-mail)


Sporočilo, ki ste ga poslali, bo spravljeno pod vrstico »Poslana sporočila« (»Sent items« ali »Sent«). Pritisnite na vrstico »Poslana sporočila« in označite ter izbrišite tista sporočila za katera ne želite, da jih kdo prebere. Če ste začeli s pisanjem sporočila, pa ga niste dokončali, je sporočilo lahko shranjeno pod »Osnutke« (»Drafts«). Tudi osnutke sporočila lahko izbrišete tako, da osnutek označite ter pritisnete »Izbriši« (»Delete«).

 

Če odgovarjate na sporočilo (možnost: »Reply«), bo izvirnik (Prejeto sporočilo) v vašem sporočilu- odgovoru. Izbrišite sporočilo, ter napišite novo sporočilo, če ne želite, da bi kdo prebral vaše izvirno sporočilo.


Ko izbrišete sporočila v programih za elektronska sporočila (Outlook Express, Outlook, Thunderbird itd.) se sporočila ne izbrišejo popolnoma - prestavijo se v datoteko »Izbrisano« (»Deleted Items«). Če želite, da se popolnoma izbrišejo, morate izbrisati sporočila tudi v datoteki »Izbrisano« (»Deleted Items«).


Če sumite, da lahko kdo dostopa do vaše elektronske pošte, razmislite o možnosti, da si ustvarite nov elektronski račun/naslov. Uporabite Hotmail, Yahoo ali Gmail, kar vam omogoča, da do svojega elektronskega računa dostopate kjerkoli. Izberite ime, ki ne bo spominjalo na vašega, kot na primer: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Poskusite nov naslov ohraniti tajen.


Orodne vrstice


Google, AOL in Yahoo ter drugi ohranjajo zapis ključnih besed, ki ste jih vtipkali v orodno vrstnico za iskanje (»Search«). Če želite izbrisati tudi iskane besede, ki ste jih vtipkali v iskalno vrstico, boste morali poiskati navodila za vsak brskalnik posebej.

Primer:

Če želite izbrisati ključne besede na orodni vrstici Googla morate pritisniti na Googlovo ikono in izbrati »Izbriši iskalno zgodovino« (»Clear search History«).

Če uporabljate brskalnik AOL lahko izbrišete zgodovino spletnih strani, ki ste jih obiskali tako, da držite »Control« tipko na tipkovnici ter hkrati pritisnete tipko »H«. 
nasiljejekrsenjeclovekovih pravic.jpg