Accessibility Tools

   

   

   

1. Prindërimi i dhunshëm çon në sjelljen e papërshtatshme të fëmijës

 

Fëmijët janë shumë të ndjeshëm ndaj mesazheve negative për veten, për të tjerët dhe për botën. Shpesh të rriturit përdorin dhunën kundër fëmijëve me argumente edukative. Ata përdorin dhunën "për t'i mësuar diçka një fëmije". Ndonëse e përdorin me qëllime të mira, dhuna është metodë e papranueshme prindërimi. Ajo e bën një fëmijë të ndjejë dhimbje, frikë, trishtim dhe zemërim. Të rriturit e përdorin dhunën si një rrugë të shkurtër për të arritur disiplinën, bindjen, sjelljen e duhur. Megjithatë, një fëmijë merr mesazhe të dëmshme dhe mëson modele të papërshtatshme sjelljeje, të tilla si:

 • është në rregull të përdoret dhuna «nga dashuria»;
 • është në rregull të përdoret dhuna për të arritur diçka;
 • Është e rëndësishme të kesh pushtet dhe ta shpërdorosh mbi të tjerët. "Kur të rritem, do të bëj të njëjtën gjë me të tjerët."
 • dikush që nuk është dakord me ty ose ka bërë diçka të gabuar, meriton të rrihet;
 • nuk mund të presësh siguri nga ata që pohojnë se të duan;
 • ndjenjat e fëmijës janë të parëndësishme, të rreme, të dëmshme;
 • nënshtrimeve;
 • hakmarrje;
 • zgjidhjen e konflikteve të dhunshme;
 • zgjidhjen e situatave stresuese ose problemeve duke drejtuar agresionin ndaj të tjerëve;
 • dhuna lejohet kur humbet nervin;
 • nuk ka rëndësi të flasësh për problemet.

2. Përdorimi i dhunës kur rrit një fëmijë është prindërim i pamjaftueshëm.

3. Prindërit duhet t'i mësojnë fëmijët e tyre të përdorin komunikimin jo të dhunshëm dhe modelet e sjelljes

4. Fëmijët mësojnë nga përvoja dhe modelet e roleve.

5. Çfarë është dhuna psikologjike ndaj fëmijëve?

Kur fëmijët dhe të rriturit flasin për dhunën psikologjike, ata zakonisht përmendin një nga format e mëposhtme:

 • Përçmimi i qëllimshëm, thirrja e emrave dhe forma të tjera të sjelljes ofenduese ndaj një fëmije, të cilat ndikojnë në vetëvlerësimin dhe imazhin e tyre.
 • Lënia pas dore e nevojave emocionale të fëmijëve, mungesa e ngrohtësisë emocionale, dështimi për t'iu përgjigjur vuajtjeve emocionale të fëmijës, jo mbështetja e fëmijës kur kanë nevojë për mbështetje.
 • Kërkesa të tepruara.
 • Kushtëzimi i dashurisë (për shembull, prindërit e duan një fëmijë vetëm kur sillen si të duan, përndryshe nuk i duan ose nuk i refuzojnë).
 • Privimin e një fëmije nga mundësitë për t'u zhvilluar në një personalitet të pavarur, unik dhe për të zhvilluar potencialin e tyre.
 • Refuzimi dhe sjellja e padrejtë në krahasim me vëllezërit e motrat.
 • Ta tallësh dhe ta tallësh një fëmijë, të përdorësh terma poshtërues, poshtërim publik, duke i dhënë karakteristika negative.
 • Duke shkaktuar qëllimisht frikë; disiplinë nga frikësimi, kërcënimi me sulm fizik.
 • Të lëmë vetëm një fëmijë të vogël.
 • Izolimi i një fëmije në mënyrë shoqërore (ndalimi i kontaktit me të rriturit ose moshatarët), izolimi hapësinor.
 • Duke e detyruar fëmijën të vëzhgojë dhunën ose të marrë pjesë në situata të dhunshme. Duke përdorur një fëmijë për të shantazhuar prindin tjetër ose të rriturin.
 • Të përgjithësosh sjelljen e papërshtatshme të fëmijës ndaj personalitetit të fëmijës. Për shembull: « Nuk i ke bërë më detyrat e shtëpisë! Ti je një fëmijë kaq dembel.»
 • Të fajësosh një fëmijë për ndjenjat e tua të pakëndshme: "Nuk jam ndjerë kurrë aq në siklet sa sot për shkak të sjelljes tënde".

6. Çfarë është dhuna fizike apo keqtrajtimi i fëmijëve?

Dhuna fizike është çdo formë e ndëshkimit trupor, duke përfshirë atë që nuk lë pasoja të dukshme në trup. Çdo dhunë ka pasoja në psikiken e fëmijës dhe është e pajustifikueshme.

Kur duhet të dyshojmë se një fëmijë po përjeton dhunë fizike?

 • Kur një fëmijë vazhdimisht ka plagë në trup, mavijosje ose djegie
 • Kur fëmija fsheh plagët dhe mavijosjet nën mëngë të gjata dhe pantallona dhe vishet kështu, edhe kur është e nxehtë ose gjatë palestrës
 • Kur një fëmijë nuk dëshiron të flasë për dëmtimet ose përbën një histori të çuditshme se si i kanë marrë ato.
 • Kur të rriturit shpjegojnë dëmtimet e fëmijës me histori që duken të pabesueshme ose tepër të zakonshme.
 • Kur një fëmijë ka frikë se mos flasim për dëmtimet me prindërit.
 • Kur një fëmijë ka shenja në pjesët e buta të trupit, gjë që mund të shkaktohet nga dikush që kafshon ose pincohet.
 • Kur fëmija ka frikë të shkojë në shtëpi.
 • Kur një fëmijë ka një reagim shumë të fortë emocional kur merr një shenjë të keqe ose kur bën një gabim, për të cilin prindërit do të lajmërohen.
 • Kur një fëmijë ka frikë të hetohet nga një mjek.
 • Kur fëmija shfaq prirje vetëshkatërruese.
 • Kur një fëmijë përdor dhunë ndaj të tjerëve dhe ka probleme të tjera të sjelljes.
 • Kur një fëmijë ikën nga shtëpia.

 7. Çfarë është abuzimi seksual i fëmijëve?

Abuzimi seksual i fëmijëve është një formë e abuzimit të fëmijëve në të cilën një i rritur ose adoleshent e angazhon një fëmijë në aktivitete seksuale, pavarësisht nëse me presion apo me mjete të tjera. Ajo përfshin ekspozimin e papërshtatshëm (të organeve gjenitale, etj.), marrëdhëniet seksuale të çdo lloji, prekjet e papërshtatshme, krehjen e fëmijëve, përdorimin e një fëmije për të prodhuar materiale të abuzimit seksual të fëmijëve, etj. Për shkak të fuqisë së pabarabartë në marrëdhëniet midis një fëmije dhe një të rrituri/adoleshenti, një fëmijë nuk ka mundësi reale të refuzojë aktivitetin seksual. Detyra e të gjithë të rriturve është të respektojnë dhe të mbrojnë integritetin seksual të fëmijëve.

 

LJUBLJANA

 Vojkova cesta 1, Ljubljana

 01 4344 822

 031 770 120

 Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.

TRR ZA DONACIJE:

SI56 0204 4001 3446 380

Matična št: 1160656

Davčna št: 91885566

STATUS HUMANITARNE ORGANIZACIJE

ENOTA KOPER

 Vojkovo nabrežje 10, Koper

 05 6393 170

 031 546 098

 Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.

© 2024 Društvo za nenasilno komunikacijo. Vse pravice pridržane.