Accessibility Tools

   

   

   

Gjuha në fjalimin e dhunës është shumë e ndjeshme. Ja pse është e rëndësishme të përdorim terminologjinë e duhur.
 
Ne besojmë se përvojat e dhunës nuk e përcaktojnë individin, por përkundrazi janë një pjesë e një vetë-identiteti më të madh. Etiketat të cilat fokusohen në përvojat e dhunës, presupozojnë paaftësinë e një individi për të ndryshuar dhe për të transformuar identitetin e tyre në një personalitet paqësor dhe të fuqizuar. Prandaj përpiqemi të përdorim terma:

 • personi që ka kryer dhunë
 • personi që ka përjetuar dhunë
  E kuptojmë se ndonjëherë është e vështirë të përdoren terma kaq të gjatë, prandaj përdorim edhe terma:
 • viktimat e dhunës (sl. žrtev nasilja)
  Ajo i referohet një personi që është dhunuar. Ne i referohemi këtij personi si një viktimë sepse ata kanë qenë shënjestra e abuzimit.
 • autorët e dhunës (sl. povzročitelji nasilja).
  Ajo u referohet individëve që abuzojnë ose keqtrajtojnë një person tjetër.
 • dhuna në familje (sl. nasilje v družini)
  Mund të mendohet si një term ombrellë që mbulon të gjitha format e dhunës që ndodhin brenda shtëpisë (dhuna përsëri fëmijë, gra, pleq ...)
 • dhunë të partneritetit intim (sl. nasilje v intimnopartnerskih odnosih)
  Një partneritet intim është një term që përshkruan marrëdhënien që dikush ka me të / tij të rëndësishme të tjera. Ajo mund të përfshijë çiftet që shoqërohen me dikë, që jetojnë së bashku në një marrëdhënie të përbashkët ligjore ose që janë të martuar.
 • përdoruesit (sl. uporabnice, uporabniki).
  Persona që përjetojnë ose kryejnë dhunë, publiku i gjerë ...).

LJUBLJANA

 Vojkova cesta 1, Ljubljana

 01 4344 822

 031 770 120

 Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.

TRR ZA DONACIJE:

SI56 0204 4001 3446 380

Matična št: 1160656

Davčna št: 91885566

STATUS HUMANITARNE ORGANIZACIJE

ENOTA KOPER

 Vojkovo nabrežje 10, Koper

 05 6393 170

 031 546 098

 Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.

© 2024 Društvo za nenasilno komunikacijo. Vse pravice pridržane.