Orodje za dostopnost

 

Društvo za nenasilno komunikacijo je nastalo z večletnim prostovoljnim delom ustanoviteljic. Vse od takrat so prostovoljke in prostovoljci pomemben člen našega društva in se aktivno vključujejo v naše dejavnosti. Večinoma povedo, da jim znanje in izkušnje, ki jih pridobijo pri nas, pomagajo tudi v drugih okoljih, tako službeno kot zasebno.

 

Prostovoljci in prostovoljke delujejo v skladu z Etičnim kodeksom organiziranega prostovoljstva in Zakonom o prostovoljstvu.

 

Prostovoljke in prostovoljci z Društvom za nenasilno komunikacijo sodelujejo v okviru programa pomoči otrokom, ki imajo izkušnjo nasilja. Program je namenjen vsem otrokom in mladim, ki povzročajo ali doživljajo nasilje. Prostovoljec ali prostovoljka se z otrokom srečuje enkrat tedensko po uro in pol. Otroku ponuja pozitivno izkušnjo odnosa z odraslim človekom, ki upošteva principe nenasilne komunikacije ter prek njih vzpostavlja in vzdržuje stik z otrokom. Otroka spodbuja k zavedanju svojih čustev, občutkov, vedenjskih vzorcev in prepričanj. Uči ga, kako na primeren način izražati svoja čustva in mnenja. Tako krepi otrokovo samopodobo in pomaga izboljševati njegovo komunikacijo z drugimi.

 

Prostovoljke in prostovoljci se lahko glede na potrebe programa vključijo tudi v program Varna hiša za ženske in otroke žrtve nasilja. V tem primeru se družijo z otroki, ki so nastanjeni v Varni hiši.

 

Da bi prostovoljke in prostovoljci lahko sledili ciljem obeh programov, se morajo obvezno udeležiti uvodnega usposabljanja, poleg tega pa redno poročati o svojem delu mentorici ali mentorju programa ter se udeleževati intervizijskih srečanj. Intervizijska srečanja so namenjena izmenjavi mnenj in idej ter razreševanju dilem, povezanih z delom prostovoljk in prostovoljcev s posameznimi uporabniki ali uporabnicami.

 

Vključitev v prostovoljno delo je možna le enkrat letno. Vsak oktober organiziramo uvodno usposabljanje, kjer bodoče prostovoljke in prostovoljci pridobijo osnovno znanje o nasilju in delovanju proti nasilju ter sodelovanju z otroki, svoje znanje pa preizkusijo tudi v praksi. Udeležba na uvodnem usposabljanju je brezplačna in obvezna za vse, ki želijo pri nas opravljati prostovoljno delo. O uspešno opravljenem usposabljanju vsem udeleženim izdamo potrdilo. Društvo si pridržuje pravico, da lahko sodelovanje kandidatk in kandidatov včasih zavrne.

 

Od prostovoljk in prostovoljcev pričakujemo:
 • polnoletnost,
 • najmanj srednješolsko izobrazbo,
 • resnost, zanesljivost in odgovornost,
 • čas za opravljanje prostovoljnega dela vsaj eno šolsko leto,
 • uspešno zaključeno uvodno usposabljanje in opravljen osebni razgovor s koordinatorko prostovoljnega dela,
 • redno udeležbo na intervizijskih srečanjih (90 minut vsakih štirinajst dni),
 • redno poročanje o opravljenem delu in sodelovanje s koordinatorko prostovoljnega dela,
 • delovanje v skladu s Kodeksom etičnih načel v socialnem varstvu in načeli Društva za nenasilno komunikacijo.
Kaj lahko prostovoljke in prostovoljci pričakujejo od nas?
 • Informacije in znanja o delovanju proti nasilju, ki jih lahko uporabijo v svojem vsakdanjem življenju,
 • prednost pri zaposlovanju v našem društvu,
 • potrdilo o opravljenem usposabljanju in prostovoljnem delu,
 • priporočila (za štipendije, iskanje zaposlitve, vpis v razne programe),
 • mentorsko pomoč in spremljanje, reševanje morebitnih težav in dilem pri opravljanju prostovoljnega dela,
 • sodelovanje v skupini prostovoljcev in prostovoljk DNK na intervizijskih srečanjih, ki so priložnost za izmenjavo znanj in idej,
 • spodbuda za osebno in strokovno napredovanje,
 • možnost stalnega dodatnega izobraževanja.

Še vedno v dvomih?

 

Pridite na prvo srečanje v oktobru, kjer vam bomo predstavili delovanje društva, da bo odločitev lažja!

 

Za dodatne informacije nas lahko pokličete v času uradnih ur na telefonske številke v Ljubljani in enoti Koper ali pišete na elektronske naslove. Kontakte najdete TUKAJ. Kadarkoli preko leta nam lahko pustite vaš naslov, da vas obvestimo o točnem terminu uvodnega usposabljanja in morebitnih drugih predavanjih in dejavnostih Društva za nenasilno komunikacijo. Veselimo se srečanja z vami!

LJUBLJANA

 Vojkova cesta 1, Ljubljana

 01 4344 822

 031 770 120

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR ZA DONACIJE:

SI56 0204 4001 3446 380

Matična št: 1160656

Davčna št: 91885566

STATUS HUMANITARNE ORGANIZACIJE

ENOTA KOPER

 Vojkovo nabrežje 10, Koper

 05 6393 170

 031 546 098

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Društvo za nenasilno komunikacijo. Vse pravice pridržane.